In 2022 tijdens de begeleiding van het vak Ontwerpen op de faculteit Bouwkunde aan de TU Delft had HANS een bijzondere ontmoeting. Er melden zich meer dan 400 studenten per jaar aan bij Bouwkunde. De groep eerstejaarsstudenten voor een begeleider architectuur is maximaal 10. In deze groep zat een jonge dame die ik persoonlijk kende, maar dat wist ik toen nog niet. Tijdens de begeleiding vroeg deze jonge dame die architect wilde worden naar een project van mij: de renovatie en uitbreiding van een woning. Ik was al enkele jaren werkzaam geweest bij een architectenbureau, maar was nu voor mijzelf aan het werk. De opdracht, het ontwerp, de bouwvergunning, contacten met constructeur, gemeente, aannemer, leveranciers, de aanbesteding, bouwvoorbereiding, begeleiding van uitvoering en de oplevering: alle verantwoordelijkheid lag bij mij. De opdrachtgevers waren enthousiast over het ontwerp: een moderne uitbreiding van de woning met veel glas en een boekenkast als drager van de constructie. De jonge dame vroeg mij: “Bent u de ontwerper van het huis met de boekensteun?” Ik schrok. Maar dit is vreemd, dacht ik. En toen begon het mij te dagen. Tegenover mij zat de dochter van de opdrachtgevers en ik had haar niet herkend. Hoe groot is die kans? De jonge dame vertelde mij dat haar ouderlijk huis dé inspiratie was geweest voor haar studiekeuze: een groter compliment kun je als architect waarschijnlijk niet krijgen.
Deze wonderlijke gebeurtenis vind ik een gepaste aanleiding om dit project hier te laten zien om inzicht te geven in de werkwijze van Studio HANS.
De boekenkast is de drager van de nieuwe (houten) dakconstructie. Op de kast is een stalen profiel aangebracht. Het meubel telt 32 vakken van 645x322mm. De achterwand is gevuld met constructief meewerkende mdf-platen die zijn verlijmd op een mdf-achterplaat. De kozijnen zijn van thermisch onderbroken staal en kunnen symmetrisch naar links en rechts worden opgeschoven. Zodoende staat de voorkamer in open verbinding achterkamer en keuken. Rechts is de hemelwaterafvoer opgelost. De dakrand is gemaakt van een stalen UNP profiel die blind is gemonteerd, dit wil zeggen: de draadeinden voor de montage aan de hoofddraagconstructie zijn niet zichtbaar opgelost. Dit stalen profiel loopt rondom: van de entree tot aan de hemelwaterafvoer. In de twee hoeken zijn in verstek gemonteerd. De gevelmaterialisatie aan de voorzijde is een grijs natuursteenachtige breuksteen. Deze breuksteen is dunbed gemetsel met een koude stootvoeg. Het tussendeel van de berging is bekleed met verticaal houten panelen, dit geldt ook voor de deuren. De deuren hebben een aluminium binnenlaag ter versteviging voor de houten gevelbekleding. De achterzijde is zoveel mogelijk transparant. De rails van de gordijnen zijn verholen aangebracht en de gordijnen kunnen helemaal naar de linker- of rechterzijde worden geschoven; dit met de bedoeling zoveel mogelijk privacy of transparantie te creëren. De daklijst is gemaakt in dezelfde kleur oranje als de dakpannen. De kleur van de kozijnen, de houten geveldelen en het stalen boeibord is een donkere kleur met groen/bruine nuance.
De boekensteun wordt ingehesen. Rechts is de bestaande keuken zichtbaar, in het midden de doorbraak die is gemaakt naar de bestaande woonkamer. De bestaande woning wordt volledig gerenoveerd.
De zon is onder de horizon verdwenen. We zien de nieuwe entree van de woning. Door de lamp boven de deur is het relief te zien van de breukstenen gevel. Rechts zien we de lamp schijnen boven de deur naar de berging. De kinderen zitten op de bank TV te kijken.
Over dit project is gepubliceerd in het vakblad Bouw met Staal. Lees hier het artikel.
Lees hier over villeggiatura en de architectonische visie van Studio HANS.